معرفی جامع رشته‌ی اپراتور CNC چوب – کارودانش +چارت دروس


اپراتور CNC چوب

رشته‌ی اپراتور CNC چوب یکی از رشته‌های زمینه‌ی صنعت از شاخه‌ی تحصیلی کارودانش است که علاوه بر داشتن دروس عمومی و پایه، دارای دروس مهارتی متنوعی است و فراگیران اصول و مبانی لازم را برای ورود به این رشته و گرایش‌های تخصصی مربوطه را کسب می‌کنند.

CNC مخفف کلمات Computer Numerical Control می‌باشد، که از طریق داده‌های کامپیوتری کنترل می‌شوند و به معنای ابزار اتوماتیک می‌باشد.

کنترل عددی (به انگلیسیNumerical control به اختصار NC) به کنترل خودکار ابزارهای ماشین‌کاری (مانند دریل‌ها، دستگاه‌های تراش و دستگاه فرز) یا چاپگرهای سه‌بعدی توسط یک رایانه گفته می‌شود.

در این مطلب از پایگاه اطلاع‌رسانی تحصیلی “دیپلم من” به معرفی جامع مقطع متوسطه دوم رشته‌ی اپراتور CNC چوب، چارت دروس، شرایط تحصیل و بازارکار آن می‌پردازیم.

ورود به مقطع متوسطه دوم رشته‌ی اپراتور CNC چوب

برای انتخاب رشته‌ی تحصیلی اپراتور CNC چوب در مقطع متوسطه دوم و به طور کلی ورود به مدارس کارودانش، داشتن شرایط زیر لازم است:

  • مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس‌های ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
  • نمره درس ریاضی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 2 و نمره درس کار و فناوری در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه می‌شود.
  • مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 180 باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل 12 باشد.

ماهیت رشته‌ی اپراتور CNC چوب شاخه‌ی تحصیلی کارودانش

امروزه طراحی و تولید قطعات صنعتی با استفاده از روش های ماشین کاری بدون بهره گیری از CNC یا ماشین آلات کنترل عددی رایانه ای امکان پذیر نیست. سرعت بالا و دقت زیاد این ماشین آلات سبب شده تا قطعات به دست آمده با کم ترین ضریب خطا و اشتباه تولید شوند.

به همان اندازه‌ای که قابلیت‌ها و عملکرد دستگاه‌های CNC در کارگاه‌ها اهمیت دارند، مهارت‌هایی که اپراتور یک دستگاه cnc دارد هم بسیار مهم و تعیین کننده خواهد بود.

تعداد ساعات آموزشی درسی استاندارد رشته‌ی اپراتور CNC چوب شاخه‌ی تحصیلی کارودانش

  • تعداد ساعات آموزش دروس عمومی: 42
  • تعداد ساعات آموزش دروس مهارتی (شایستگی‌های فنی): 49
  • تعداد ساعات آموزش دروس شایستگی‌های غیر فنی: 9
  • تعداد ساعات آموزش دروس شایستگی‌های پایه فنی: 2
  • تعداد ساعات آموزش دروس اختیاری/انتخابی: 4
  • جمع کل ساعات آموزشی: 106

 اطلاعات دروس و چارت درسی رشته‌ی اپراتور CNC چوب

دوره متوسطه دوم رشته‌ی اپراتور CNC چوب شاخه‌ی تحصیلی کارودانش:

دریافت فایل PDF

رشته‌ی اپراتور CNC چوب

مهارت‌ها و آموزش‌های عملی رشته‌ی اپراتور CNC چوب

هنرجویان در این رشته علاوه بر گذراندن دروس عمومی، سه مهارت شغلی را گذرانده و در انتهای هر استاندارد به توانایی‌های ذیل دست می‌یابند:

  • درودگری درجه 2
  • فروشنده مصنوعات چوبی
  • کارور دستگاه CNC چوب

هدف رشته‌ی اپراتور CNC چوب

هدف از این رشته تربیت نیروی انسانی کارآمدی است که بتواند قسمتی از نیازهای هرم شغلی صنعت چوب را در بخش نیروی کار ماهر تأمین کند و کمبود محسوسی را که در این زمینه در کشور وجود دارد جبران کند.

تحقق این امر از طریق برنامه‌ریزی خاصی که منجر به توانمندسازی هنرجویان از طریق گذراندن دروس تخصصی علمی و عملی صنایع چوپ (اپراتور CNC چوب) می‌شود کاملاً امکانپذیر خواهد بود.

بازارکار و فرصت‌های شغلی رشته‌ی اپراتور CNC چوب

فارغ‌التحصیلان این رشته بر اساس آموزش‌هایی که دریافت می‌کنند قابلیت اجرا و ساخت موارد زیر را خواهند داشت:

اجزای مدل‌های سه‌بعدی، ساخت مدل‌های موی مورد استفاده در جواهرسازی، ساخت قطعات تزئینی کوچک چوبی، برش چوب برای ساخت مصنوعات چوبی، برش علائم برای ساخت تابلو، حکاکی متن بر روی فلزات، حکاکی سه بعدی بر روی چوب ساخت ماکت، ساخت قالب‌های غیرفلزی، سوراخ‌کاری، PCB ، ساخت انواع محصولات چوبی و…

توانایی‌های موردنیاز برای رشته‌ی اپراتور CNC چوب

این شغل به توانایی‌های بدنی نیاز دارد؛ زیرا جابجایی اشیاء، نصب قطعات، قرار دادن و جابجایی مواد بخشی از فعالیت‌های روزمره در این حرفه است.

یکی از مهمترین ویژگی‌های یک اپراتور آشنایی کامل و دقیق با دستورالعمل‌های ایمنی در کارگاه است. دستگاه‌های سی ان سی بسیار خطرناک می‌باشند؛ به طوری که اگر کوچک‌ترین اشتباه هنگام کار کردن با آن‌ها صورت بگیرد برای جسم و جان فرد صدمات زیادی را به دنبال خواهد داشت. یک تکنسین در آموزش اپراتوری دستگاه CNC با این خطرات به خوبی آشنا شده و می‌داند بر افراد حاضر در کارگاه چه تاثیراتی می‌گذارد.

سخن آخر

هدف از طراحی رشته‌های کاردانش تأمین نیاز بازار کار و نیروی کار ماهر است و فارغ‌التحصیلان این رشته مستقیماً می‌توانند وارد بازار کار شوند، اما اگر دانش‌آموختگان این رشته تمایل به ادامه تحصیل داشته باشند، پس از اخذ دیپلم حرفه‌ای می‌توانند برای ادامه تحصیل در رشته ساخت صنایع چوبی، هنرهای تجسمی و… در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی و علمی کاربردی ادامه تحصیل دهند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *