معرفی جامع رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان + چارت دروس


تاسیسات گازرسانی ساختمان

رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان در زمینه‌ی صنعت و شاخه‌ی تحصیلی کارودانش قرار دارد.

رشته تأسیسات گازرسانی ساختمان یکی از شاخه‌های رشته تأسیسات است و این رشته در کنار شاخه‌های دیگر با تأسیسات قابل تعریف است. با توجه به نیاز جامعه به گاز و اهمیت تربیت تکنسین تأسیسات گازرسانی، سیاست توسعه این رشته در هنرستان‌های کاردانش برای هنرجویان علاقه‌مند تعریف و پایه‌گذاری شده است.

در این مطلب از پایگاه اطلاع‌رسانی تحصیلی “دیپلم من” به معرفی جامع مقطع متوسطه دوم رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان، چارت دروس، شرایط تحصیل و بازارکار آن می‌پردازیم.

ورود به مقطع متوسطه دوم رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان

برای انتخاب رشته‌ی تحصیلی تأسیسات گازرسانی ساختمان در مقطع متوسطه دوم و به طور کلی ورود به مدارس کارودانش، داشتن شرایط زیر لازم است:

  • مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس‌های ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
  • نمره درس ریاضی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 2 و نمره درس کار و فناوری در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه می‌شود.
  • مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 180 باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل 12 باشد.

ماهیت رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان شاخه‌ی تحصیلی کارودانش

متقاضیان این رشته در طول دوران تحصیل در رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان مهارت‌های ذیل را کسب می‌کنند و می‌توانند حتی در این زمان وارد بازار کار شوند:

  • طراحی، اجرا و نگهداری موتورخانه های تاسیسات حرارت مرکزی، تهویه مطبوع و استخر
  • نصب و راه اندازی و تعمیر دستگاه های سرد کننده خانگی و تجاری
  • نقشه گیری تاسیسات تبرید و حرارت مرکزی و گازرسانی
  • لوله کشی ( پایپینگ )
  • طراحی و نظارت تاسیسات مکانیکی ساختمان
  • نصاب و سرویسکار پکیج های حرارتی، اسپلیت یونیت، کولر آبی، آبگرمکن های گازی و برجهای خنک کن
  • لوله کشی آب سرد و گرم، حرارت مرکزی و فاضلاب ساختمان های مسکونی، تجاری و صنعتی با استفاده از لوله های فلزی، پلیمری و پنج لایه
  • جوشکاری برق و گاز

تعداد ساعات آموزشی درسی استاندارد رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان شاخه‌ی تحصیلی کارودانش

  • تعداد ساعات آموزش دروس عمومی: 42
  • تعداد ساعات آموزش دروس مهارتی (شایستگی‌های فنی): 50
  • تعداد ساعات آموزش دروس شایستگی‌های غیر فنی: 9
  • تعداد ساعات آموزش دروس شایستگی‌های پایه فنی: 2
  • تعداد ساعات آموزش دروس اختیاری/انتخابی: 2
  • جمع کل ساعات آموزشی: 105

نکته: کارورزی متناسب با رشته مهارتی ۲۴۰ ساعت اجرا و زمان ۱۱۰-۸۵ ساعت برای ارزشیابی مبتنی بر شایستگی از استانداردهای مهارت در طول سال تحصیلی به آموزش مجموعه استانداردهای هر پایه‌ی تحصیلی اضافه می‌شود. همچنین ارزشیابی شایستگی‌های حرفه‌ای جهت کسب اهداف یادگیری به صورت فرآیندی و نتیجه محور خواهد بود.

استاندارد مهارت اختیاری/انتخابی از جدول دروس (پیوست شماره ۱) که حاوی شایستگی‌های پایه فنی/فنی می‌باشد، با توجه به زمینه آموزشی رشته مهارتی، توسط واحد آموزشی انتخاب و تدریس می‌گردد.

اطلاعات دروس و چارت درسی رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان

دوره متوسطه دوم رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان شاخه‌ی تحصیلی کارودانش:

دریافت فایل PDF

تأسیسات گازرسانی ساختمان

مهارت‌ها و آموزش‌های عملی رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان

هنرجویان در این رشته علاوه بر گذراندن دروس عمومی، پنج استاندارد مهارت شغلی را گذرانده و در انتهای هر استاندارد به توانایی‌های ذیل دست می‌یابند:

  • مهارت E3+ آشنایی با انواع ارقام جوش
  • مهارت E6+ آشنایی و شناخت فلزات
  • جوشکاری با گاز استلین
  • جوشکاری با گاز CO2
  • مهارت نقشه‌کشی گازرسانی تأسیسات ساختمان.

هدف رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان

این رشته با هدف تربیت تکنسین ماهر برای نصب، تعمیرات و بهره برداری و نگهداری از تاسیسات گازرسانی شهری و ساختمان‌ها (خانگی، تجاری، صنعتی، نیروگاه و …) ایجاد شده است.

هدف اصلی رشته‌های گروه تحصیلی کارودانش، ورود مستقیم فارغ‌التحصیلان به بازار کار است.

بازارکار و فرصت‌های شغلی رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان

دانش‌آموزان پس از فراغت از تحصیل می‌توانند در مقطع کاردانی دانشگاه فنی و حرفه‌ای و دانشگاه آزاد در رشته‌های مرتبط ارائه تحصیل دهند و همچنین با سه‌ساله شدن دوره تحصیلی دوره دوم متوسطه در مقطع کارشناسی در رشته‌های مرتبط ارائه تحصیل دهند.

فارغ‌التحصیلان می‌توانند در دو حالت اشتغال در ارگان‌های دولتی از قبیل شرکت گاز، نفت، مس، وزارت نیرو و مربی فنی حرفه‌ای و یا با ایجاد شرکت خصوصی و انجام امور پیمانکاری مربوط به گازکشی منازل مسکونی و شبکه‌های گازرسانی برای خود و دیگران مشغول به کار شوند.

توانایی‌های لازم برای رشته‌ی تأسیسات گازرسانی ساختمان

داوطلب تحصیل در این رشته باید خود را مهیای مطالعه دروسی کند که علاوه بر سرفصل‌‌های نظری، شامل دروس کارگاهی نیز هستند. به زبان ساده‌‌تر، این رشته به لحاظ محتوایی و نوع دروس، مناسب افرادی است که آمادگی انجام آزمایش‌ها و برخی امور فنی را دارا هستند.

در سطح بازار کار نیز، به لحاظ ماهیت این رشته، یک مهندس تاسیسات گازرسانی ساختمان باید گاهی اوقات به صورت مستقیم در محل انجام پروژه‌ها حضور داشته باشد، نقشه‌های اجرایی را طراحی کند و روند اجرای کار را با توجه به نقشه‌‌ها بررسی و در صورت لزوم اصلاحات مورد نیاز را اعمال یا به عوامل اجرایی ارجاع دهد. پس اگر شما از آن دسته افرادی هستید که به رشته‌‌های اجرایی علاقه دارید، این رشته می‌‌تواند شما را مجذوب خود کند.

سخن آخر

تاسیسات گازرسانی ساختمان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا گاز یک منبع انرژی مهم برای گرمایش و پخت و پز در خانه‌ها و ساختمان‌ها است. بنابراین، نصب و راه‌اندازی صحیح تاسیسات گازرسانی امری حیاتی است که نباید دست کم گرفته شود. عدم رعایت استانداردها و مقررات مربوط به این تاسیسات می‌تواند منجر به حوادث و فوت و مصدومیت افراد شود. برای تاسیسات گازرسانی در خانه و ساختمان‌های دیگر باید طبق مبحث 17 مقررات ملی ساختمان جلو رفت.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *