معرفی جامع رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی + چارت دروس


تعمیر موتورهای دیزل دریایی

رشته «تعمیر موتورهای دیزل دریایی» در زمینه صنعت از گروه تعمیر و نگهداری ماشین آلات قرار دارد.

موتور دیزل (به انگلیسی: Diesel engine) گونه‌ای موتور درون‌سوز است که در آن از چرخهٔ دیزل برای ایجاد حرکت استفاده می‌شود. تفاوت اصلی آن با دیگر موتورها استفاده از احتراق بر اثر تراکم است. در این گونه پیشرانه‌ها عمل جرقه‌زنی صورت نمی‌گیرد، بلکه مخلوط سوخت و هوا بر اثر تراکم بسیار بالا بدون جرقه‌زدن متراکم می‌شوند و دورِ اصلی این پیشرانه‌ها برخلاف موتورهای بنزین‌سوز ۱۰۰۰ دور در دقیقه محسوب می‌شوند.

در این مطلب از پایگاه اطلاع‌رسانی تحصیلی “دیپلم من” به معرفی جامع مقطع متوسطه دوم رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی، چارت دروس، شرایط تحصیل و بازارکار آن می‌پردازیم.

ورود به مقطع متوسطه دوم رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی

برای انتخاب این رشته‌ی تحصیلی در مقطع متوسطه دوم و به طور کلی ورود به مدارس کارودانش، داشتن شرایط زیر لازم است:

  • مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس‌های ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
  • نمره درس ریاضی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 2 و نمره درس کار و فناوری در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه می‌شود.
  • مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 180 باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل 12 باشد.

ماهیت رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی شاخه‌ی تحصیلی کارودانش

فارغ‌التحصیلان رشته «تعمیر موتورهای دیزل دریایی»، تخصص لازم برای تعمیر و نگهداری موتورها و دستگاه‌های فنی روی شناورهای مختلف اعم از تجاری و نظامی را دارند.

رشته مکانیک موتورهای دریایی رشته ای است که به مطالعه و بررسی، طراحی و ساخت، بهره برداری و نگهداری از موتورهایی که در کشتی ها و یا سایر وسایل نقلیه دریایی می پردازد. مکانیک موتورهای دریایی را می توانیم ترکیبی از رشته های مهندسی مکانیک و مهندسی دریایی بدانیم که به صورت تخصصی بر سیستم هایی که باعث حرکت کشتی در دریا می شود تمرکز دارد.

تعداد ساعات آموزشی درسی استاندارد رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی شاخه‌ی تحصیلی کارودانش

  • تعداد ساعات آموزش دروس عمومی: 42
  • تعداد ساعات آموزش دروس مهارتی (شایستگی‌های فنی): 51
  • تعداد ساعات آموزش دروس شایستگی‌های غیر فنی: 9
  • تعداد ساعات آموزش دروس شایستگی‌های پایه فنی: 0
  • تعداد ساعات آموزش دروس اختیاری/انتخابی: 4
  • جمع کل ساعات آموزشی: 106

نکته: کارورزی متناسب با رشته مهارتی ۲۴۰ ساعت اجرا و زمان ۱۱۰-۸۵ ساعت برای ارزشیابی مبتنی بر شایستگی از استانداردهای مهارت در طول سال تحصیلی به آموزش مجموعه استانداردهای هر پایه‌ی تحصیلی اضافه می‌شود. همچنین ارزشیابی شایستگی‌های حرفه‌ای جهت کسب اهداف یادگیری به صورت فرآیندی و نتیجه محور خواهد بود.

استاندارد مهارت اختیاری/انتخابی از جدول دروس (پیوست شماره ۱) که حاوی شایستگی‌های پایه فنی/فنی می‌باشد، با توجه به زمینه آموزشی رشته مهارتی، توسط واحد آموزشی انتخاب و تدریس می‌گردد.

اطلاعات دروس و چارت درسی رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی

دوره متوسطه دوم رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی شاخه‌ی تحصیلی کارودانش:

دریافت فایل PDF

مهارت‌ها و آموزش‌های عملی رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی

  • آشنایی با انواع شناورها و انواع سیستم‌های محرکه
  • انواع تعمیراتی که بر روی شناورها انجام می‌شود
  • حوضچه‌ خشک و انواع تعمیراتی که در آن انجام می‌شود
  • قسمت‌های مختلف کشتی
  • نحوه کارکرد موتورهای درونسوز (پیستونی)
  • کارکرد موتورهای توربینی
  • تعمیرات سیستم‌های مختلف کشتی شامل موتورهای ژنراتور، آتش‌نشانی، موتور اصلی، سکان و مخازن
  • کارکرد وینچ و مدارات هیدرولیکی
  • تعمیرات موتورهای قایق و…

هدف رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی

هدف اصلی رشته‌های گروه تحصیلی کارودانش، ورود مستقیم فارغ‌التحصیلان به بازار کار است.

هدف رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی تربیت دانش‌آموختگانی است که با تجربه‌ی عملی و به دست آوردن مهارت‌های لازم، در زمینه‌ی تعمیرات تخصصی موتورهای دیزل به فعالیت بپردازند.

بازارکار و فرصت‌های شغلی رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی

فارغ‌التحصیلان در این رشته می‌توانند تحصیلات خود را در مقاطع بالاتر این رشته با گرایش‌های مرتبط با آن در دانشگاه‌های کشور ادامه دهند.

در ضمن با توجه به مهارت کسب‌شده خویش می‌توانند در سازمان‌ها و ارگان‌های مختلف نظامی و کشوری مسئولیت تعمیر و نگهداری موتورها و دستگاه‌ها و تجهیزات روی آنها را به عهده گرفته و سپس با داشتن حداقل 5 سال تجربه عملی بر روی شناورها در دریا به عنوان تکنسین ارشد موتورخانه با کمک ناظر مهندس کشتی در کشتی‌های اقیانوس‌پیما فعالیت کنند.

توانایی‌های لازم برای رشته‌ی تعمیر موتورهای دیزل دریایی

تعمیرکار موتورهای دیزلی دریایی کسی است که بتواند از عهده انجام عملیات ریاضی مورد نیاز، فلزکاری، اندازه‌گیری با ابزار، نحوه کار موتور دریایی (دیزل)، پیاده و سوار کردن موتور، بررسی و تشخیص معایب و تعمیر سیستم فرمان، بلوک سیلندر و سر سیلندر، سیستم‌های روغن‌کاری، خنک‌‌کننده و گرم‌کننده هوا، سوخت‌رسانی، انتقال قدرت نصب موتور و عیب‌یابی آن پس از نصب و راه‌اندازی برآید و با اصول پیش‌گیری از حوادث و انجام کمک‌‌های اولیه آشنایی داشته باشد.

سخن آخر

با توجه به نیاز روزافزون به حمل و نقل دریایی و شناورهای کوچک و بزرگ برای استفاده‌های گوناگون صنایع دریایی کشور نیاز به جذب و تربیت افراد متخصص در این صنعت وجود دارد که یکی از این تخصص‌های مورد نیاز آن کاردان فنی کشتی است.این افراد تخصص لازم را برای تعمیر و نگهداری موتورها و دستگاه‌های فنی روی شناورهای مختلف اعم از تجاری و نظامی مانند ناوچه‌ها، یدک‌کش‌های تدارکاتی، تعمیراتی، مسافری کوچک، هیدروگرافی و اقیانوس‌شناسی و قایق‌های کوچک را دارند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *