رشتهی برق ساختمان در گروه برق و رایانه، زمینهی صنعت و شاخهی تحصیلی کارودانش قرار دارد که مانند بسیاری از رشتههای زمینه صنعت بر مفاهیم فیزیکی و اصول ریاضیات استوار است و هر چه هنرجویان بهتر این مفاهیم را درک کنند، میتوانند موفقیت بیشتری کسب نمایند.
مهندسی برق رشتهای از مهندسی است که به الکتریسیته، الکترومغناطیس و الکترونیک میپردازد و برق ساختمان، شاخهای از مهندسی برق است که به طراحی، نصب و نگهداری سیستمهای الکتریکی در ساختمانها میپردازد.
این رشته شامل طیف گستردهای از موضوعات از جمله تأسیسات برقی، روشنایی، کنترل و ایمنی است. برقکاران ساختمان مسئول نصب، نگهداری و تعمیر سیستمهای الکتریکی در ساختمانها هستند.
در این مطلب از پایگاه اطلاعرسانی تحصیلی “دیپلم من” به معرفی جامع مقطع متوسطه دوم رشتهی برق ساختمان، چارت دروس، شرایط تحصیل و بازارکار آن میپردازیم.
ورود به مقطع متوسطه دوم رشتهی برق ساختمان
برای انتخاب رشتهی تحصیلی برق ساختمان در مقطع متوسطه دوم و به طور کلی ورود به مدارس کارودانش، داشتن شرایط زیر لازم است:
- مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درسهای ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
- نمره درس ریاضی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 2 و نمره درس کار و فناوری در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه میشود.
- مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 180 باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل 12 باشد.
ماهیت رشتهی برق ساختمان – شاخهی تحصیلی کارودانش
هنرجویان در رشتهی برق ساختمان به صورت تخصصی در زمینه سیستم روشنایی و برق ساختمان و همچنین موارد تکمیلی برق ساختمان اعم از آیفون تصویری، سیستم اعلام حریق، دزدگیر، دوربینهای مداربسته اماکن، درب اتوماتیک، برق اضطراری و راهاندازی الکتروموتورهای سه فاز و تکفاز آشنا میشوند.
تعداد ساعات آموزشی درسی استاندارد رشتهی برق ساختمان – شاخهی تحصیلی کارودانش
- تعداد ساعات آموزش دروس عمومی: 42
- تعداد ساعات آموزش دروس مهارتی (شایستگیهای فنی): 50
- تعداد ساعات آموزش دروس شایستگیهای غیر فنی: 9
- تعداد ساعات آموزش دروس شایستگیهای پایه فنی: 2
- تعداد ساعات آموزش دروس اختیاری/انتخابی: 2
- جمع کل ساعات آموزشی: 105
نکته: کارورزی متناسب با رشته مهارتی ۲۴۰ ساعت اجرا و زمان ۱۱۰-۸۵ ساعت برای ارزشیابی مبتنی بر شایستگی از استانداردهای مهارت در طول سال تحصیلی به آموزش مجموعه استانداردهای هر پایهی تحصیلی اضافه میشود. همچنین ارزشیابی شایستگیهای حرفهای جهت کسب اهداف یادگیری به صورت فرآیندی و نتیجه محور خواهد بود.
استاندارد مهارت اختیاری/انتخابی از جدول دروس (پیوست شماره ۱) که حاوی شایستگی های پایه فنی/فنی می باشد، با توجه به زمینه آموزشی رشته مهارتی، توسط واحد آموزشی انتخاب و تدریس می گردد.
اطلاعات دروس و چارت درسی رشتهی برق ساختمان
دوره متوسطه دوم رشتهی برق ساختمان – شاخهی تحصیلی کارودانش:
دریافت فایل PDF
مهارتها و آموزشهای عملی رشتهی برق ساختمان
هنرجویان در این رشته علاوه بر گذراندن دروس عمومی، سه مهارت شغلی را گذرانده و در انتهای هر استاندارد به تواناییهای ذیل دست مییابند:
- برقکار ساختمان
- نصب سیستم زمین حفاظتی (ارتینگ)
- مونتاژکار و نصاب تابلوهای برق
هدف رشتهی برق ساختمان
همانطور که اشاره شد؛ رشته برق ساختمان یکی از زیرشاخههای مهندسی برق، به مطالعه و کاربرد سیستمهای الکتریکی در ساختمانها میپردازد. این رشته با هدف تربیت برقکاران که در زمینه طراحی، نصب، بهرهبرداری و نگهداری تأسیسات الکتریکی ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی مهارت دارند، شکل گرفته است.
هدف اصلی رشتههای گروه تحصیلی کارودانش، ورود مستقیم فارغالتحصیلان به بازار کار است.
بازارکار و فرصتهای شغلی رشتهی برق ساختمان
هنرجویان این رشته پس از اتمام تحصیلات خود میتوانند در نیروگاهها استخدام شوند و یا در امر سیمکشی ساختمانها یا به عنوان نصاب سیستمهای حفاظتی و کنترلی فعالیت کنند.
همچنین در صورت تمایل به ادامه تحصیل، هنرجویان فارغالتحصیل این رشته میتوانند در یکی از گرایشهای رشته مهندسی برق در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی به ادامه تحصیل بپردازند. از جمله مشاغل مرتبط با این رشته میتوان موارد زیر را نام برد:
- سیمکشی ساختمانهای مسکونی و توانایی تعمیر و عیبیابی
- سیمکشی مراکز دولتی مانند بیمارستانها و بانکها
- تعمیر و نصب انواع دزدگیر در منازل و مراکز تجاری و دولتی
- تعمیر و نصب دوربینهای مدار بسته در ساختمانها
- تعمیر و نصب سیستمهای اعلام حریق در ساختمانها
تواناییهای موردنیاز برای رشتهی برق ساختمان
هنرجوی برق باید ذهنی خلاق و تحلیلگر داشته باشد؛ همچنین به کار با وسایل برقی علاقه داشته باشد، چون گاهی اوقات هنرجویانی وارد این رشته میشوند که در ریاضی و علوم قوی بوده ولی در کارهای عملی ضعیف هستند.
همچنین مانند هر رشتهی تحصیلی دیگر، علاوه بر دانش تخصصی، مهارتهای عمومی نیز برای موفقیت در رشته برق ساختمان بسیار مهم است. مثلاً مهارتهای ارتباطی قوی، توانایی حل مسئله، همکاری در تیم، قدرت تجزیه و تحلیل و برنامه ریزی دقیق میتوانند به فارغالتحصیلان در انجام پروژههای برق ساختمانی کمک کنند.
سخن آخر
برقکاران ساختمان باید دوره تحصیلات خود را گذرانده باشند و همچنین در یک دوره از صفر تا صد کارآموزی شرکت کنند. امروزه رشته برق ساختمان به یکی از حرفههای پرطرفدار در میان رشتههای مهارتمحور تبدیل شده است که بازار کار بسیار خوبی دارد.
فارغالتحصیلان این رشته در صورت تمرین، پیگیری و یادگیری مداوم، آینده روشنی در پیش رو دارند؛ زیرا علاوه بر اینکه این رشته بازار کار خوبی دارد، آنها میتوانند با فعالیت در این زمینه درآمد خوبی نیز کسب کنید.
دیدگاهتان را بنویسید