رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده در زمینهی صنعت و شاخهی تحصیلی کارودانش قرار دارد.
کاربرد کامپیوتر در زمینههای علمی ـ تجاری ـ اداری ـ آموزشی و… گسترش شبکههای کامپیوتری و استفاده از کامپیوتر در ارتباطات (IT و ICT) و تحقیقات مختلف نیاز روزافزون جامعه را به نیروی متخصص در این رشته بیش از پیش نمایان ساخته است.
پایگاهِ داده یا دادهپایگاه (به انگلیسی: database) (اختصاری پادا یا دادگان) که بانکِ داده، بانکِ اطلاعات، و پایگاهِ اطلاعاتی هم گفته میشود، یک مجموعه منظم و سازمان یافته از دادههای ذخیرهشده و الکترونیکی از سیستم رایانهای برای محاسبات است.
در این مطلب از پایگاه اطلاعرسانی تحصیلی “دیپلم من” به معرفی جامع مقطع متوسطه دوم رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده، چارت دروس، شرایط تحصیل و بازارکار آن میپردازیم.
ورود به مقطع متوسطه دوم رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده
برای انتخاب رشتهی تحصیلی برنامه نویسی بازیهای رایانهای در مقطع متوسطه دوم و به طور کلی ورود به مدارس کارودانش، داشتن شرایط زیر لازم است:
- مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درسهای ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
- نمره درس ریاضی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 2 و نمره درس کار و فناوری در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه میشود.
- مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 180 باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل 12 باشد.
ماهیت رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده – شاخهی تحصیلی کارودانش
درواقع دانشآموزان در رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده برای ورود به بازار کار گستردهای آماده میشوند.
پایگاه داده یکی از مهمترین بخشها در حوزهی فناوری اطلاعات است. با طراحی یک پایگاه داده خوب میتوان دادهها را به خوبی تحلیل کرده و با کنترل و مدیریت دسترسی کاربران به دادهها، امنیت اطلاعات را تضمین کرد .همچنین با توجه به اینکه پایگاه دادهها بسیاری از اطلاعات را نگهداری میکنند و با طراحی مناسب میتوان زمان پاسخدهی را کاهش و سرعت جستوجوی اطلاعات و امنیت را افزایش داد.
تعداد ساعات آموزشی درسی استاندارد رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده – شاخهی ستحصیلی کارودانش
- تعداد ساعات آموزش دروس عمومی: 42
- تعداد ساعات آموزش دروس مهارتی (شایستگیهای فنی): 55
- تعداد ساعات آموزش دروس شایستگیهای غیر فنی: 9
- تعداد ساعات آموزش دروس شایستگیهای پایه فنی: 4
- تعداد ساعات آموزش دروس اختیاری/انتخابی: 0
- جمع کل ساعات آموزشی: 110
نکته: کارورزی متناسب با رشته مهارتی ۲۴۰ ساعت اجرا و زمان ۱۱۰-۸۵ ساعت برای ارزشیابی مبتنی بر شایستگی از استانداردهای مهارت در طول سال تحصیلی به آموزش مجموعه استانداردهای هر پایهی تحصیلی اضافه میشود. همچنین ارزشیابی شایستگیهای حرفهای جهت کسب اهداف یادگیری به صورت فرآیندی و نتیجه محور خواهد بود.
استاندارد مهارت اختیاری/انتخابی از جدول دروس (پیوست شماره ۱) که حاوی شایستگی های پایه فنی/فنی می باشد، با توجه به زمینه آموزشی رشته مهارتی، توسط واحد آموزشی انتخاب و تدریس می گردد.
اطلاعات دروس و چارت درسی رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده
دوره متوسطه دوم رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده – شاخهی تحصیلی کارودانش:
دریافت فایل PDF
مهارتها و آموزشهای عملی رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده
هنرجویان در این رشته علاوه بر گذراندن دروس عمومی، پنج استاندارد مهارت شغلی را گذرانده و در انتهای هر استاندارد به تواناییهای ذیل دست مییابند:
- استاندارد کاربر رایانه: هنرجو پس از گذراندن این استاندارد به توانایی در امور مربوط به ارتباط با کامپیوتر و IT در مراکز و مؤسسات دست مییابد.
- استاندارد کاربر نرم افزار اداری: در این استاندارد هنرجو کار با سیستمهای نرمافزار اداری در راستای کار شرکتها و مؤسسات جهت تهیه اسناد را فرامیگیرد.
- استاندارد مهارت عمومی برنامهنویسی: که در آن هنرجو جهت تجزیه و تحلیل و طراحی، مستندسازی سیستمهای کامپیوتری، امور نرمافزاری در مراکز و مؤسسات و شرکتهای IT را آموزش میبیند.
- استاندارد طراحی صفحات وب: هنرجو پس از گذراندن این استاندارد به توانایی کار در محیط صفحات وب، طراحی صفحات وب، اضافه کردن صوت و تصویر به صفحات وب، ایجاد ارتباط بین صفحات، قالببندی صفحات و امکانات دیگر Front Page دست مییابد.
- استاندارد برنامهنویسی html برای صفحات وب: در این استاندارد هنرجو علاوه بر مهارت کار با رایانه شخصی در صفحات وب، با ساختار زبان برنامهنویسی HTML کار با متن، کار با چند رسانهای در صفحات وب، دستهبندی اطلاعات با استفاده از لیستها و جدولها، برقراری ارتباط HTML با کدهای دیگر را آموزش میبیند.
هدف رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده
هدف این رشته تربیت هنرجویانی است که در دنیای کامپیوتر، توانایی مدیریت و ذخیرهسازی دادهها، پشتیبانی از عملیات تراکنشی، پشتیبانی از عملیات تراکنشی، پردازش و تجزیهوتحلیل داده را داشته باشند.
هدف اصلی رشتههای گروه تحصیلی کارودانش، ورود مستقیم فارغالتحصیلان به بازار کار است.
بازارکار و فرصتهای شغلی رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده
- شرایط و نحوه ادامه تحصیل: هنرجویان بعد از فراغت از تحصیل میتوانند در مقطع کاردانی در دانشگاه جامع علمی کاربردی ـ دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه فنی و حرفهای ادامه تحصیل دهند. همچنین با سه ساله شدن دوره دوم متوسطه در مقطع کارشناسی نیز در رشتههای مرتبط با رشته تحصیلی خود ادامه تحصیل دهند.
- آینده شغلی و بازار کار: فارغ التحصیلان میتوانند به عنوان برنامهنویس پایگاه داده در مراکز دولتی و خصوصی، در برنامهنویسی شرکتها، طراحی اتوماسیون اداری، پشتیبانی سایتهای کامپیوتر، طراحی پروژههای بانک اطلاعاتی، برنامهسازی سیستمهای کاربردی، نصب نرمافزارها راهبر کنترل فرایندهای صنعتی، مربی آموزشی و… مشغول به کار شوند.
تواناییهای لازم برای رشتهی برنامهنویسی پایگاه داده
دارا بودن مجموعهای از «مهارتهای» (اسکیلز | Skills) مناسب برای موفق شدن بهعنوان یک برنامهنویس، امری ضروری است.
ارتباطات، کار گروهی، توانایی حل مسئله، مدیریت زمان، صبر، سازگاری، درک متقابل، کنجکاوی، مسئولیتپذیری و… برخی از مهارتهای عمومی و آشنایی با ساختمان دادهها و الگوریتم، توانایی کار با IDE یا کد ادیتور، برنامهنویسی شیگرا، پایگاه داده، Git، کانتینرها، رایانش ابری مؤلفههای مربوط به مهارتهای تخصصی لازم برای برنامهنویسی هستند.
سخن آخر
پایگاه داده» (Database) یا همان بانک اطلاعاتی یا دیتابیس به مجموعهای سازمانیافته از اطلاعات یا دادههای ساختارمند گفته میشود که معمولاً به صورت الکترونیکی در یک سیستم کامپیوتری ذخیره میشوند. در واقع به مجموعه دادهها، «سیستم مدیریت پایگاه داده» (DBMS) به همراه برنامههای کاربردی مرتبط با آنها، «سیستم پایگاه داده» میگویند.
دیدگاهتان را بنویسید