معرفی جامع رشته‌ی تعمیر دستگاه‌های پزشکی + چارت دروس


تعمیر دستگاه‌های پزشکی

رشته «تعمیر دستگاه‌های پزشکی» در زمینه صنعت از گروه برق و رایانه قرار دارد.

تجهیزات پزشکی (به انگلیسی: Medical device) به هر گونه سامانه، وسایل، تجهیزات، ابزار، لوازم، ماشین‌آلات، مواد، معرف‌ها یا کالیبراتورهای آزمایشگاهی و نرم‌افزارهایی گفته می‌شود که توسط تولیدکننده برای انسان (به تنهایی یا در تلفیق با سایر وسایل) برای حداقل یکی از اهداف زیر ارائه می‌شود:

  • تشخیص، پیشگیری، پایش، درمان یا کاهش بیماری
  • تشخیص، پایش، درمان، تسکین، جبران یا به تعویق انداختن صدمه یا معلولیت
  • تحقیق و بررسی، جایگزینی، اصلاح آناتومی یا یک فرایند فیزیولوژیک
  • حمایت‌کننده یا پشتیبانی‌کننده حیات
  • کنترل بارداری
  • تمیز یا ضدعفونی‌کننده یا استریل‌کننده وسایل یا محیط برای اهداف پزشکی

در این مطلب از پایگاه اطلاع‌رسانی تحصیلی “دیپلم من” به معرفی جامع مقطع متوسطه دوم رشته‌ی تعمیر دستگاه‌های پزشکی، چارت دروس، شرایط تحصیل و بازارکار آن می‌پردازیم.

ورود به مقطع متوسطه دوم رشته‌ی تعمیر دستگاه‌های پزشکی

برای انتخاب این رشته‌ی تحصیلی در مقطع متوسطه دوم و به طور کلی ورود به مدارس کارودانش، داشتن شرایط زیر لازم است:

  • مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس‌های ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
  • نمره درس ریاضی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 2 و نمره درس کار و فناوری در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه می‌شود.
  • مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 180 باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل 12 باشد.

ماهیت رشته‌ی تعمیر دستگاه‌های پزشکی شاخه‌ی تحصیلی کارودانش

این رشته به صورت تخصصی به مطالعه، تعمیر، نگهداری و مدیریت تجهیزات پزشکی می پردازد و شامل مجموعه ای از فعالیت هایی است که هدف آن ها حفظ و بهبود عملکرد درست و سالم تجهیزات پزشکی است. بنابراین متخصصان این رشته باید بتوانند مهارت های لازم برای تعمیر و نگهداری از تجهیزات پزشکی مختلف مثل دستگاه های تصویر برداری MRI، تجهیرات آزمایشگاهی، دستگاه های الکتروفیزیولوژی ، سیستم های درمانی و … را یاد بگیرند. لازم به ذکر است که این رشته شامل آموزش های مربوط به استانداردها و قوانین مربوط به ایمنی و نوع عملکرد تجهیزات می شود.

تعداد ساعات آموزشی درسی استاندارد رشته‌ی تعمیر دستگاه‌های پزشکی شاخه‌ی تحصیلی کارودانش

  • تعداد ساعات آموزش دروس عمومی: 42
  • تعداد ساعات آموزش دروس مهارتی (شایستگی‌های فنی): 51
  • تعداد ساعات آموزش دروس شایستگی‌های غیر فنی: 9
  • تعداد ساعات آموزش دروس شایستگی‌های پایه فنی: 0
  • تعداد ساعات آموزش دروس اختیاری/انتخابی: 4
  • جمع کل ساعات آموزشی: 106

نکته: کارورزی متناسب با رشته مهارتی ۲۴۰ ساعت اجرا و زمان ۱۱۰-۸۵ ساعت برای ارزشیابی مبتنی بر شایستگی از استانداردهای مهارت در طول سال تحصیلی به آموزش مجموعه استانداردهای هر پایه‌ی تحصیلی اضافه می‌شود. همچنین ارزشیابی شایستگی‌های حرفه‌ای جهت کسب اهداف یادگیری به صورت فرآیندی و نتیجه محور خواهد بود.

استاندارد مهارت اختیاری/انتخابی از جدول دروس (پیوست شماره ۱) که حاوی شایستگی‌های پایه فنی/فنی می‌باشد، با توجه به زمینه آموزشی رشته مهارتی، توسط واحد آموزشی انتخاب و تدریس می‌گردد.

اطلاعات دروس و چارت درسی رشته‌ی دستگاه‌های پزشکی

دوره متوسطه دوم رشته‌ی تعمیر دستگاه‌های پزشکی شاخه‌ی تحصیلی کارودانش:

دریافت فایل PDF

مهارت‌ها و آموزش‌های عملی رشته‌ی تعمیر دستگاه‌های پزشکی

هنرجویان در این رشته علاوه بر گذراندن دروس عمومی و نیز دروس شایستگی‌های غیرفنی شامل الزامات محیط کار (پایه دهم) و مدیریت تولید یا کاربرد فناوری‌های نوین (پایه یازدهم) و اخلاق حرفه‌ای (پایه دوازدهم)، دروس شایستگی‌های فنی شامل استانداردهای کاربر رایانه، طراح و تحلیل‌گر مدارات دیجیتال و تعمیر دستگاه‌های پزشکی و بیمارستانی را در این دوره سه ساله خواهند گذراند.

هدف رشته‌ی تعمیر دستگاه‌های پزشکی

هدف اصلی رشته‌های گروه تحصیلی کارودانش، ورود مستقیم فارغ‌التحصیلان به بازار کار است.

فارغ التحصیلان رشته تعمیر و نگهداری تجهیزات پزشکی معمولا می توانند در بیمارستان ها، شرکت های تولیدی و توزیعی تجهیزات پزشکی، مراکز بهداشتی و … مشغول به کار شوند. شاغلان در این رشته موظف هستند که از ایمنی و عملکرد درست تجهیزات مطمئن شوند و در صورت بروز هرگونه نقص و یا ایراد، به تعمیر دستگاه بپردزاند و از سالم بودن آن اطمینان پیدا کنند. چون در غیر این صورت خرابی دستگاه می تواند خسارت های جبران ناپذیری به بیمار وارد کند.

بازارکار و فرصت‌های شغلی رشته‌ی تعمیر دستگاه‌های پزشکی

  • شرایط و نحوه ادامه تحصیل: هنرجویان بعد از فراغت از تحصیل می‌توانند متناسب با رشته خود در مقطع کاردانی آموزشکده‌های فنی و حرفه‌ای یا دانشگاه آزاد و یا دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی ادامه تحصیل دهند.
  • آینده شغلی و بازار کار: فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند از عهده تعمیر و بررسی دستگاه‌های تخصصی رشته‌های رادیولوژی، دندانپزشکی، اطاق عمل، سیستم‌های مراقبت پزشکی، فیزیوتراپی و ارتوپدی، سونوگرافی، اندوسکوپی و ارولوژی، چشم و گوش و حلق و بینی، ساکشن، MRI و سی‌تی اسکن برآیند و در نتیجه می‌توانند در بخش تعمیر و پشتیبانی بیمارستان‌ها، آزمایشگاه‌های مختلف و مراکز سونوگرافی و یا شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات پزشکی و… اشتغال داشته باشند.

توانایی‌های لازم برای رشته‌ی تعمیر دستگاه‌های پزشکی

موفقیت در هر رشته ای به توانایی ها و علایق فردی بستگی دارد. بطور مثال دانش آموزان بهتر است که درک قوی ای از مفاهیم مهندسی مانند مدارهای الکتریکی، الکترونیکی، فیزیک و ریاضیات و … داشته باشند و اطلاعات و دانششان را همواره به روز کنند.

همراه با آن توانایی تشخیص مشکلات و ایرادات تجهیزات مختلف را داشته باشند و بتوانند آن ها را رفع کنند. از طرفی ممکن است در موقعیت های اورژانسی لازم باشد که تجهیزات پزشکی به سرعت عوض شوند. در چنین موقعیت هایی یک فرد متخصص باید بتواند استرس را کنترل و با دقت بالا تجهیزات پزشکی را تعمیر کند.

سخن آخر

گسترش روزافزون علم و تکنولوژی خصوصاً در جنبه‌های مختلف زندگی از جمله پزشکی، امری انکارناپذیر است؛ بدیهی است توسعه علم پزشکی بدون وجود تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی مختلف غیرممکن است و به نوعی رشد این علم را می‌توان مدیون وجود دستگاه‌ها و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی دانست.

همکاری پزشکان با مهندسان پزشکی و تعمیرکاران تجهیزات پزشکی عامل اصلی توسعه این تجهیزات و پیدایش روش‌های نوین درمان و کنترل بسیاری از بیماری‌ها بوده است و نیز داشتن آگاهی کافی در مورد نحوه عملکرد و رفع اشکال این دستگاه‌ها کمک شایانی در پیشبرد تکنولوژی این دستگاه‌ها می‌کند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *