رشته «تعمیر موتور خودرو» در زمینه صنعت از گروه مکانیک قرار دارد.
تا سال ۲۰۱۳، دامنه گستردهای از سامانههای پیشرانش برای خودروها و وسایل نقلیهٔ دیگر در دسترس یا قابل استفاده بودهاند. موتورهای درونسوز مبتنی بر سوخت بنزین، گازوئیل (دیزل)، پروپان یا گاز طبیعی، خودروهای Plug-in hybrid|پلاگین هایبریدها، خودروهای پیل سوختی مبتنی بر سوخت هیدروژن و تمامی خودروهای برقی، گزینههایی هستند که تاکنون بهعنوان سامانههای قابل استفاده برای خودروها ارائه شدهاند.
در این مطلب از پایگاه اطلاعرسانی تحصیلی “دیپلم من” به معرفی جامع مقطع متوسطه دوم رشتهی تعمیر موتور خودرو، چارت دروس، شرایط تحصیل و بازارکار آن میپردازیم.
ورود به مقطع متوسطه دوم رشتهی تعمیر موتور خودرو
برای انتخاب این رشتهی تحصیلی در مقطع متوسطه دوم و به طور کلی ورود به مدارس کارودانش، داشتن شرایط زیر لازم است:
- مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درسهای ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
- نمره درس ریاضی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 2 و نمره درس کار و فناوری در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه میشود.
- مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 180 باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل 12 باشد.
ماهیت رشتهی تعمیر موتور خودرو – شاخهی تحصیلی کارودانش
هنرجویان طی دوران تحصیل در این رشته با گذراندن 110 ساعت آموزشهای عمومی، فنی و کارگاهی و شایستگیهای غیرفنی ضمن خواندن کتب تخصصی و عمومی از قبیل محاسبات فنی، تکنولوژی و کارگاه مولد قدرت، ریاضی، فیزیک و … با اساس کار، ساختمان و کاربرد موتورهای احتراق داخلی آشنا شده و مهارت شناسایی قطعات مختلف تشکیل دهنده خودرو، ساختمان، طرز کار هر یک و عیبیابی مربوط به آنها و رفع این عبوب، انواع سیستمهای سوخترسانی، بنزینی و گازسوز، نحوه استفاده از مدارک فنی خودرو و کاربرد آنها را آموزش میبینند.
تعداد ساعات آموزشی درسی استاندارد رشتهی تعمیر موتور خودرو – شاخهی تحصیلی کارودانش
- تعداد ساعات آموزش دروس عمومی: 42
- تعداد ساعات آموزش دروس مهارتی (شایستگیهای فنی): 51
- تعداد ساعات آموزش دروس شایستگیهای غیر فنی: 9
- تعداد ساعات آموزش دروس شایستگیهای پایه فنی: 0
- تعداد ساعات آموزش دروس اختیاری/انتخابی: 4
- جمع کل ساعات آموزشی: 106
نکته: کارورزی متناسب با رشته مهارتی ۲۴۰ ساعت اجرا و زمان ۱۱۰-۸۵ ساعت برای ارزشیابی مبتنی بر شایستگی از استانداردهای مهارت در طول سال تحصیلی به آموزش مجموعه استانداردهای هر پایهی تحصیلی اضافه میشود. همچنین ارزشیابی شایستگیهای حرفهای جهت کسب اهداف یادگیری به صورت فرآیندی و نتیجه محور خواهد بود.
استاندارد مهارت اختیاری/انتخابی از جدول دروس (پیوست شماره ۱) که حاوی شایستگیهای پایه فنی/فنی میباشد، با توجه به زمینه آموزشی رشته مهارتی، توسط واحد آموزشی انتخاب و تدریس میگردد.
اطلاعات دروس و چارت درسی رشتهی تعمیر موتور خودرو
دوره متوسطه دوم رشتهی تعمیر موتور خودرو – شاخهی تحصیلی کارودانش:
دریافت فایل PDF
مهارتها و آموزشهای عملی رشتهی تعمیر موتور خودرو
هنرجویان در این رشته علاوه بر گذراندن دروس عمومی، استانداردهای مهارت شغلی را گذرانده و در انتهای هر استاندارد به توانایی زیر دست مییابند:
- آشنایی و کسب مهارت در زمینه تعمیر اتومبیلهای سواری بنزینی درجه 2
- تعمیرکار برق خودرو درجه 2
- تون آپ (تنظیم کار موتور) درجه 2
هدف رشتهی تعمیر موتور خودرو
هدف اصلی رشتههای گروه تحصیلی کارودانش، ورود مستقیم فارغالتحصیلان به بازار کار است.
هنرجویان در این رشته در سال دهم با اساس كار موتور و گیربکس، ساختار قطعات، روش تشخیص عیب و رفع و تعمیرات مربوط به آنها بصورت مفصل آشنا شده و به مهارت تعمیرات مسلط می شوند. همچنین در سال دهم با سیستم انتقال قدرت مثل گیربکس و دیفرانسیل و کلاچ و همچنین با سیستم های تعلیق، ترمز و فرمان آشنا شده و عیوب و روش تعمیرات آنها را بصورت مفصل فرا میگیرند.
بازارکار و فرصتهای شغلی رشتهی تعمیر موتور خودرو
فارغالتحصیلان رشته «تعمیر موتور خودرو» با ساختمان و کاربرد موتورهای احتراق داخلی آشنای کامل بوده و ضمن شناسایی ایراد موتور، میتوانند به رفع مشکل بپردازند.
پس از فراغت از تحصیل و کسب دیپلم مهارت تعمیر خودرو، دانشآموزان میتوانند جهت اشتغال در کارخانجات، مؤسسات صنعتی دولتی و خصوصی که به تولید یا تعمیر انواع مختلف خودرو میپردازند نظیر شرکتهای خودروسازی ایران خودرو و سایپا و … و یا در شرکتهای تولید قطعات و لوازم یدکی انواع خودروها و یا در تعمیرگاههای نمایندگیهای مجاز شرکتهای خودروساز مشغول گشته و یا به صورت شخصی کارآفرینی نموده و خود اقدام به دایر نمودن تعمیرگاههای مربوطه نمایند.
در ضمن در صورت علاقه به ادامه تحصیل میتوانند پس از پایان دوره هنرستان از طریق شرکت در آزمون کنکور ناپیوسته فنی و حرفهای در آموزشکدههای سراسری فنی و حرفهای، دانشگاه آزاد، دانشگاه جامع علمی کاربردی در سطح کاردانی همان رشته به ادامه تحصیل پرداخته و پس از فارغالتحصیل شدن در این دوره در دورههای کارشناسی ناپیوسته آن مراکز ادامه تحصیل دهند.
تواناییهای لازم برای رشتهی تعمیر موتور خودرو
دانش آموزان متقاضی ورود به اين رشته بايد علاوه بر علاقه، آشنایی و سابقه کار فنی از سطح علمی مناسبی در دروس رياضی، علوم تجربی، زبان انگلیسی و کار و فن آوری برخوردار باشند.
هنرجویان در این رشته در طول سه سال تحصیل دروس مختلفی را میگذرانند که می توان بصورت ساده آنها را به دو دسته دروس عمومی (مانند زبان انگلیسی، فارسی، تربیت بدنی، دینی و …)، و دروس شایستگی فنی تقسیم بندی کرد.
سخن آخر
امروزه در اکثر جوامع پیشرفته و توسعهیافته نمیتوان نیاز به خودرو به معنی عام آن را در زندگی شخصی و اجتماعی انسانها نادیده گرفت. پیشرفت و درآمدزایی در عرصه خودروسازی از اوایل قرن، نظر همه را به خود جلب کرده به گونهای که صنعت خودرو در برخی کشورها در ردیف اول صنایع آنها قراردارد.
هر کس عاشق تکنولوژی و به روز بودن باشد و کمی هم دست به آچار، عاشق این رشته هم میشود. یکی از بهترین و پرطرفدارترین رشتههایی که میتوان برای ادامه تحصیل انتخاب کرد، مکانیک خودرو است که میتوان آن را در شاخه کاردانش و فنی دنبال کرد. اگر عاشق خودرو بوده و از تعمیر کردن و کارهای دستی و فنی لذت میبرید، این رشته میتواند برای شما مناسب باشد.
دیدگاهتان را بنویسید