رشته «مبلسازی کلاسیک» در زمینه صنعت از گروه «مکانیک» قرار دارد.
طراحی مبلمان (به انگلیسی: Furniture Design)، (به آلمانی: Möbeldesign) حوزهای از طراحی محصول است که به طراحی مبلمان میپردازد.
تخصص در طراحی مبلمان به زمان صنایع دستساز در قرن هفدهم میلادی بازمیگردد. از اواسط قرن هفدهم (دوران پیشاصنعتی)، انگیزههایی برای تجدید و کمال دکوراسیون داخلی بهطور کلی و مبلمان بهطور خاص، برای استفاده در دربار سلطنتی از فرانسه وارد شد.
در این مطلب از پایگاه اطلاعرسانی تحصیلی “دیپلم من” به معرفی جامع مقطع متوسطه دوم رشتهی مبلسازی کلاسیک، چارت دروس، شرایط تحصیل و بازارکار آن میپردازیم.
ورود به مقطع متوسطه دوم رشتهی مبلسازی کلاسیک
برای انتخاب این رشتهی تحصیلی در مقطع متوسطه دوم و به طور کلی ورود به مدارس کارودانش، داشتن شرایط زیر لازم است:
- مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درسهای ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
- نمره درس ریاضی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 2 و نمره درس کار و فناوری در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه میشود.
- مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 180 باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل 12 باشد.
ماهیت رشتهی مبلسازی کلاسیک – شاخهی تحصیلی کارودانش
در این رشته هنرآموزان با انواع استاندارد مبل کلاسیک آشنا میشوند. فارغالتحصیلان رشته «مبلسازی کلاسیک» میتوانند به عنوان درودگر، ام دیاف کار، منبت کار و مبلساز در مراکز صنعتی مشغول به کار شوند.
تعداد ساعات آموزشی درسی استاندارد رشتهی مبلسازی کلاسیک – شاخهی تحصیلی کارودانش
- تعداد ساعات آموزش دروس عمومی: 42
- تعداد ساعات آموزش دروس مهارتی (شایستگیهای فنی): 51
- تعداد ساعات آموزش دروس شایستگیهای غیر فنی: 9
- تعداد ساعات آموزش دروس شایستگیهای پایه فنی: 0
- تعداد ساعات آموزش دروس اختیاری/انتخابی: 4
- جمع کل ساعات آموزشی: 106
نکته: کارورزی متناسب با رشته مهارتی ۲۴۰ ساعت اجرا و زمان ۱۱۰-۸۵ ساعت برای ارزشیابی مبتنی بر شایستگی از استانداردهای مهارت در طول سال تحصیلی به آموزش مجموعه استانداردهای هر پایهی تحصیلی اضافه میشود. همچنین ارزشیابی شایستگیهای حرفهای جهت کسب اهداف یادگیری به صورت فرآیندی و نتیجه محور خواهد بود.
استاندارد مهارت اختیاری/انتخابی از جدول دروس (پیوست شماره ۱) که حاوی شایستگیهای پایه فنی/فنی میباشد، با توجه به زمینه آموزشی رشته مهارتی، توسط واحد آموزشی انتخاب و تدریس میگردد.
اطلاعات دروس و چارت درسی رشتهی مبلسازی کلاسیک
دوره متوسطه دوم رشتهی مبلسازی کلاسیک – شاخهی تحصیلی کارودانش:
دریافت فایل PDF

مهارتها و آموزشهای عملی رشتهی مبلسازی کلاسیک
هنرجویان در این رشته علاوه بر گذراندن دروس عمومی، چهار استاندارد مهارت شغلی را گذرانده و در انتهای هر استاندارد به تواناییهای ذیل دست مییابند:
- استاندارد درودگری درجه 2: هنرجو پس از گذراندن این استاندارد به توانایی انبار نمودن و خشک کردن، برشکاری قطعات چوب با وسایل دستی و ماشینی و رندیدن آنها با ابزارهای مختلف و ساخت انواع درب پرسی و مونتاژ کارهای ساده طبق نقشههای داده شده و سرویس و نگهداری تمام ابزارهای درودگری برآید.
- استاندارد کلافسازی مبل استیل چوبی: در این استاندارد هنرجو میتواند از عهده تجهیز و سازماندهی کارگاه، انتخاب مواد اولیه چوبی و غیرچوبی، طراحی انواع کلافهای مبل استیل و صندلی و مبل تمام پارچه، رسم نقشههای فنی، کار با وسایل پنوماتیکی و ماشینآلات، برشکاری قطعات کلافها، ساخت اتصالات چوبی کلافها، ساخت انواع کلافهای مبل و صندلی و کنترل و کیفیت کار برآید.
- منبت کار درجه 2: هنرجو در این دوره توانایی شناخت منبتکاری و انواع آن، شناخت و انتخاب چوب، شناخت مصالح و ابزار دستی مورد استفاده در منبتکاری، اندازهگیری ابعاد و زوایای قطعات با شکل هندسی منظم و غیرمنظم، برشکاری چوب با استفاده از انواع اره دستی، رندهکاری سطوح قطعات چوبی با استفاده از انواع رندههای دستی، شناخت و ساخت اتصالهای چوبی طولی و عرضی، سوهانکاری و چوبساء کاری قطعات، تیز کردن انواع مغار مورد استفاده در منبت، انتخاب طرح، انتقال طرح بر روی چوب، برش چوب با دستگاه اره نوکی، بستن قطعه کار به گیره و میز کار و سرویس و نگهداری میز، منبتکاری روی چوب همچنین پرداخت کاری و سنبادهکاری چوب را آموزش میبیند.
- فروشنده مصنوعات چوبی: هنرجو پس از پایان دوره آموزشی میتواند انواع چوب و صفحات چوبی را تشخیص داده. اصول اولیه حسابداری و محاسبه قیمت تمام شده مصنوعات چوبی را انجام داده، مواد اولیه مصرف شده در ساخت مصنوعات چوبی را برآورد کرده، قوانین و مقررات گمرکی مرتبط با چوب را به کار برده و مصنوعات چوبی را بفروشد.
هدف رشتهی مبلسازی کلاسیک
هدف اصلی رشتههای گروه تحصیلی کارودانش، ورود مستقیم فارغالتحصیلان به بازار کار است.
هدف این رشته تربیت افراد ماهر برای ساخت مدلهای به روز و جدید از انواع مبلمانهای چوبی کلاسیک است. این فارغالتحصیلان میتوانند در اقتصاد کشور و تولیدات داخلی نقش مهمی ایفا کنند.
بازارکار و فرصتهای شغلی مبلسازی کلاسیک
آینده تحصیلی: هنرجویان بعد از اخذ دیپلم این رشته مهارتی میتوانند در مقطع کاردانی در همه دانشگاهها در رشته مرتبط ادامه تحصیل دهند.
آینده شغلی: فارغالتحصیلان میتوانند به عنوان درودگر، ام دیاف کار، منبت کار و مبلساز در مراکز صنعتی مشغول به کار شوند تعدادی از این مراکز و کارگاهها عبارتند از: کارخانجات و کارگاههای مبلسازی، پالتسازی، امدیافسازی، جعبهسازی و…
تواناییهای موردنیاز برای رشتهی مبلسازی کلاسیک
کسانی که وارد این رشته میشوند در ابتدا باید علاقه و استعداد لازم را برای ورود به این رشته داشته باشند. شرایط کاری این رشته به صورت کارگاهی میباشد و کسانی که این رشته را انتخاب میکنند باید حتما این موضوع را در نظر بگیرند که ممکن است مجبور باشند ساعتهای طولانی را برای تولید مبلمان در کارگاه بمانند. این رشته یک رشته تولیدی است و نیاز به خلاقیت و هوش و دقت دارد.
کسانی که این رشته را انتخاب میکنند باید به کارهای تولیدی و خلق کردن علاقهمند باشند و بتوانند با خلاقیت و دانش و استانداردهای ممکن یک مبلمان زیبا و استاندارد را تولید کنند. همچنین این نکته را نیز باید ذکر کرد که برای ورود به این شغل توانایی جسمانی و شرایط بدنی مناسب نیز حائز اهمیت است و عزیزانی که میخواهند این رشته را انتخاب کنند باید تمامی این موارد را در مد نظر خود قرار دهند.
سخن آخر
صنعت چوب در ایران سابقه تاریخی داشته و به عنوان صنعت مادر معرفی شده است. به همین دلیل توسعه و رواج این هنر اصیل ایرانی در قالب آموزش مهارتهای این رشته در هنرستانهای کارودانش برای هنرجویان علاقهمند تعریف و پایهگذاری شده است.
دیدگاهتان را بنویسید