رشتهی برق صنعتی در زمینهی صنعت و شاخهی تحصیلی کارودانش قرار دارد که محور اصلی فعالیتهای آن، تبدیل یک سیگنال به سیگنال دیگر است.
برق صنعتی یکی از زمینههای مهم و کاربردی مهندسی برق است. به منظور تامین نیازهای صنعتی، در صنایع بزرگ و کارخانهها استفاده میشود. برق صنعتی، با ولتاژ و جریان بالاتر از برق خانگی تولید میشود و به دلیل استفاده از تجهیزات بزرگ و قدرتمندتر، مصرف انرژی بیشتری دارد.
در این مطلب از پایگاه اطلاعرسانی تحصیلی “دیپلم من” به معرفی جامع مقطع متوسطه دوم رشتهی برق صنعتی، چارت دروس، شرایط تحصیل و بازارکار آن میپردازیم.
ورود به مقطع متوسطه دوم رشتهی برق صنعتی
برای انتخاب رشتهی تحصیلی برق صنعتی در مقطع متوسطه دوم و به طور کلی ورود به مدارس کارودانش، داشتن شرایط زیر لازم است:
- مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درسهای ریاضی و کار و فناوری در سه پایه دوره اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
- نمره درس ریاضی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 2 و نمره درس کار و فناوری در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه میشود.
- مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 180 باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل 12 باشد.
ماهیت رشتهی برق صنعتی – شاخهی تحصیلی کارودانش
رشته برق صنعتی یکی از گرایشهای رشته برق است. در این رشته هنرجویان به صورت تخصصی در زمینه راهاندازی انواع الکتروموتورهای سه فاز و تکفاز و به صورت دستی و اتوماتیک، شناخت و بررسی انواع کابلها و کابلکشی صنعتی و راهاندازی خطوط تولید به صورت اتوماسیون صنعتی با استفاده از PLCهای صنعتی آشنا میشوند.
تعداد ساعات آموزشی درسی استاندارد رشتهی برق صنعتی – شاخهی تحصیلی کارودانش
- تعداد ساعات آموزش دروس عمومی: 42
- تعداد ساعات آموزش دروس مهارتی (شایستگیهای فنی): 45
- تعداد ساعات آموزش دروس شایستگیهای غیر فنی: 9
- تعداد ساعات آموزش دروس شایستگیهای پایه فنی: 4
- تعداد ساعات آموزش دروس اختیاری/انتخابی: 5
- جمع کل ساعات آموزشی: 105
نکته: کارورزی متناسب با رشته مهارتی ۲۴۰ ساعت اجرا و زمان ۱۱۰-۸۵ ساعت برای ارزشیابی مبتنی بر شایستگی از استانداردهای مهارت در طول سال تحصیلی به آموزش مجموعه استانداردهای هر پایهی تحصیلی اضافه میشود. همچنین ارزشیابی شایستگیهای حرفهای جهت کسب اهداف یادگیری به صورت فرآیندی و نتیجه محور خواهد بود.
استاندارد مهارت اختیاری/انتخابی از جدول دروس (پیوست شماره ۱) که حاوی شایستگی های پایه فنی/فنی می باشد، با توجه به زمینه آموزشی رشته مهارتی، توسط واحد آموزشی انتخاب و تدریس می گردد.
اطلاعات دروس و چارت درسی رشتهی برق صنعتی
دوره متوسطه دوم رشتهی برق صنعتی – شاخهی تحصیلی کارودانش:
دریافت فایل PDF
مهارتها و آموزشهای عملی رشتهی برق صنعتی
هنرجویان در این رشته علاوه بر گذراندن دروس عمومی، سه مهارت شغلی را گذرانده و در انتهای هر استاندارد به تواناییهای ذیل دست مییابند:
- برقکار صنعتی درجه 2
- کارور PLC درجه 2
- نصب سیستم زمین حفاظتی (اجرای ارتینگ)
هدف رشتهی برق صنعتی
هدف اصلی این رشته، تولید برق در نیروگاهها، انتقال برق از طریق خطوط انتقال و توزیع آن در شبکههای شهری و در نهایت توزیع آن برای مصارف خانگی، کارخانجات و واحدهای صنعتی، تولیدی و اقتصادی است.
هدف اصلی رشتههای گروه تحصیلی کارودانش، ورود مستقیم فارغالتحصیلان به بازار کار است.
بازارکار و فرصتهای شغلی رشتهی برق صنعتی
هنرجویان این رشته پس از اتمام تحصیلات خود میتوانند در نیروگاهها استخدام شوند و یا در امر کابلکشی صنعتی و راهاندازی خطوط تولید فعالیت کنند.
همچنین در صورت تمایل به ادامه تحصیل، هنرجویان فارغالتحصیل این رشته میتوانند در یکی از گرایشهای رشته مهندسی برق در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی به ادامه تحصیل بپردازند. از جمله مشاغل مرتبط با این رشته میتوان موارد زیر را نام برد:
- اشتغال در نیروگاهها و شرکتهای تولید و انتقال و توزیع نیروی برق
- فعالیت در زمینه سیمکشی ساختمانها
- سیم پیچی ترانسفورماتورهای فشار ضعیف
- سرویس و تعمیر وسایل خانگی الکتریکی
- فعالیت در تمامی کارگاهها و کارخانجات صنعتی
مسئولیتها و وظایف مربوط به شغل برقکار صنعتی
متخصصان مشغول در شغل برق قدرت در زمینههای مختلفی از برق صنعتی میتوانند فعالیت کنند. میتوانند در هر یک از این زمینهها نیز با توجه به نوع کار مسئولیتها و وظایف منحصر به فردی داشته باشند.
لازم به ذکر است برقکاران صنعتی، تعدادی مسئولیت و وظایف مشترک در حوزه برق صنعتی دارند که در این بخش به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد. این وظایف عبارتاند از:
- طراحی و پیادهسازی تابلوهای برق صنعتی در کارخانجات و کارگاهها(اصلی ترین وظیفه یک برقکار صنعتی)
- بررسی و کنترل تابلوهای برق صنعتی
- حفاظت و تعمیر سیستم PLC
- برنامه نویسی سیستم کنترل کننده ماشینهای صنعتی(PLC)
- سیم کشی و نصب تابلوهای توزیع و تولید برق
- سیم کشی مدارهای الکتریکی در هر نوع از اماکن صنعتی
- تعمیر و تعویض موتورهای الکتریکی رعایت کلیه نکات ایمنی و حفاظتی
سخن آخر
برق صنعتی با مباحث بنیادی مانند نمادهای برقی و نقشه ها، جریان، ولتاژ، مقاومت و قدرت آغاز می شود و در پی آن قوانینی مثل ولتاژ ، اهم و… را توصیف می کند.
برق صنعتی در زمینه هوشمندسازی، چه از نظر اقتصادی و چه از نظر طول عمر و سادگی مدارات، روز به روز در حال پیشرفت است. با مرور زمان، استفاده از تجهیزاتی مانند PLC و لوگو و در کل رلههای هوشمند قابل برنامهریزی باعث تحول عظیمی در این صنعت شده است.
دیدگاهتان را بنویسید